lunes, 22 de diciembre de 2014

Taxonomia de Bloom

Per finalitzar la última entrada del semestre de l'assignatura de GTIC, us penjaré una graella amb les característiques, verbs, capacitats de cada eina utilitzada al llarg del curs. Abans de penjar-vos la graella, us faré una petita pinzellada sobre que és la Taxonomia de Bloom, on ho vam estar parlant a la última classe de GTIC (15 de Desembre).

Benjamí Bloom, al 1956, juntament amb els seus col·laboradors van establir una jerarquia dels objectius de l'aprenentatge anomenada Taxonomia de Bloom. Aquesta, estava dividida en diferents dominis (cognitiu, afectiu i psicomotor) organitzades del comportament més simple al més complex.

La Taxonomia de Bloom, l'any 2001, va ser modificada per Lorin Anderson. Aquest, va veure que els substantius no expressaven una acció. És per això que, va decidir canviar-ho per verbs.


 (Modificació de la Taxonomia de Bloom del 1956-2001).

L'any 2008, la Taxonomia de Bloom va ser modificada de manera definitiva, relacionant-la amb el Boom de les noves tecnologies i és per això que actualment se l'anomena Taxonomia de Bloom per l'Era Digital. 

A continuació us penjo la meva graella. 




*Aquesta entrada l'he realitzat amb les meves companyes Elisabet i Inés, ja que són amb les que millor treballo.

martes, 16 de diciembre de 2014

Bon Comunicador

Una altra activitat proposada al Mòdul 1 ha estat el seguiment a la xarxa d’un bon comunicador. Fent aquest seguiment havíem de fixar-nos tant en els aspectes de GTIC com en els de COED. Era una activitat que s’havia de fer en grups de 4-5 persones. Nosaltres vam decidir fer el seguiment d’en Víctor Amela, un periodista, comentarista i escriptor català. Aquest seguiment va ser realitzat durant un mes aproximadament, en el qual vàrem poder observar la seva activitat a les xarxes socials (Twitter i Facebook), al programa Arucitys i a “La Contra” de La Vanguardia. Un cop feta tota la recopilació de la informació, aquesta va ser plasmada en un Sites que a continuació podeu veure:


victor amela.jpg

Fent click al següent link podreu accedir al Sites:  https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/victor-amela/

Sota el nostre punt vista, després d’haver seguit a en Víctor Amela durant un període de temps en "La Contra", Arucitys i Xarxes Socials, hem arribat a la conclusió de què en certs aspectes és un bon comunicador: En les entrevistes que realitza a "La Contra" de la Vanguardia creiem que sap utilitzar els recursos que ha adquirit gràcies a la seva experiència com a periodista. Hem pogut observar que sap fer les preguntes adequades a la persona que està entrevistant i alhora fa que el lector reflexioni i li provoqui una sèrie de sentiments. Sap quan i quin recurs ha d’utilitzar en cada moment, fet que provoca que la lectura sigui més persuasiva.
En canvi, pel que fa en el programa Arucitys i en les xarxes socials (Twitter i Facebook) no hem pogut apreciar la mateixa intenció comunicativa perquè es troba en un context diferent del de les entrevistes. En el programa Arucitys es troba com a comentarista juntament amb altres companys i això provoca que no pugui mostrar-se com a bon comunicador, és a dir, si el programa no es trobés tan dividit i dirigit per seccions, l’Amela tindria l’oportunitat de comunicar-se més.
A les xarxes socials tampoc podem apreciar que sigui un bon comunicador o no perquè es limita retuitar tweets d’altres persones i els tweets que publica només li serveixen per fer promoció de la seva actualitat professional.

*Aquesta entrada ha estat realitzada conjuntament amb la Inés Piqué, ja que vam treballar juntes en aquesta activitat.

jueves, 11 de diciembre de 2014

Wikipedia i preguntes

En el suro del meu mestre de GTIC, va penjar en una de les diapositives fer un treball. Aquest consistia en per grups, contestar una sèrie de preguntes sobre les Wikipedies, ja que prèviament havíem parlat en una de les classes. Un cop contestades, penjar una entrada al nostre bloc. És per això que, ho vaig fer amb la Elisabet De Higes i Inés Piqué. I a continuació, us penjaré la presentació de Google Drive que vaig fer amb les meves companyes.



*Aquesta entrada l'he feta conjuntament amb les meves companyes que anteriorment he anomenat. (Elisabet De Higes i Inés Piqué)

lunes, 8 de diciembre de 2014

Booktrailer

Com bé vaig explicar en aquesta entrada,Booktrailer procés de creació , en el mòdul de GTIC havíem d’elaborar un Booktrailer. Per la creació definitiva d’aquest titulat: “El noi del pijama de ratlles”, vàrem decidir utilitzar el Movie Maker.
Movie Maker és un programa que permet la creació i l'edició de vídeos, així com la seva publicació en xarxes com Facebook o Youtube. Forma part de la gama de serveis de Windows Essentials i és molt simple en quant a funcionament.

Aquest ha estat el resultat final:


Elaborat per: Berta Miró, Estefania Ruiz, Ines Piqué i Asunción Pérez  


Per explicar què és el Movie Maker m'he basat en la informació de la següent pàgina: http://es.wikipedia.org/wiki/Windows_Movie_Maker

*Aquesta entrada l'he fet conjuntament amb la meva companya Inés Piqué

domingo, 7 de diciembre de 2014

Flickr

Flickr és un lloc web gratuït que funciona com a una xarxa social que permet emmagatzemar, ordenar, buscar, vendre i compartir fotografies i vídeos en línia.

Per altra banda, es pot accedir al contingut de Flickr sense necessitat de registrate un compte. Cal anar a la part superior a mà dreta i ficar la paraula clau per trobar la imatge que desitges. Registrar un compte al Flickr et permet crear el teu propi perfil i mostra a la resta d'usuaris el material (imatges, vídeos) que vas pujant i també dóna la possibilitat d’afegir a altres usuaris de Flick com a contactes.

Per què la importància de Flickr?
Hem agafat el costum de cercar imatges pel Google sense saber si estem autoritzats a utilitzar aquest material o no. Flickr és la manera de poder assegurar-se d’aquest fet, ja que la gran majoria de les imatges es troben sota llicència Creative Commons. Fet que permet poder-les utilitzar, editar-les, penjar-les a qualsevol lloc.

Per saber si una imatge es troba sota llicència CC, cal seguir aquestes indicacions:

- Ficar-se a la pàgina inicial del Flickr. https://www.flickr.com/
- Buscar la paraula que t'interessi (a dalt de tot a la part dreta).
- Posar una mica més a baix del buscador "Advanced Search".
- Baixar fins a baix, on sortirà la imatge que veureu a continuació. Un cop vist, clicar al quadradet el vist i després donar a search. A partir d'ara, es buscaran aquelles imatges que com he dit anteriorment, estaran sota llicència de Creative Commons.





viernes, 5 de diciembre de 2014

Mapes Conceptuals

A GTIC hem estat treballant amb un programa que serveix per crear i editar, mapes conceptuals. Aquest tipus de mapes són molts útils, ja que estan molt esquematitzats. D’aquesta manera, aquest tipus d’esquemes ens permeten captar a informació més ràpid i d’una manera més clar.És una manera de relacionar idees i conceptes a través d'un connector fet que permet que estructura la informació que tením al nostre cervell. Aquests, van ser creats per Joseph D. Novak  i ha esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació.
Un dels programes que s’utilitza més en les escoles i els instituts és Bubbl.us  eina on-line que serveix per crear mapes conceptuals de forma senzilla.

L'escrit: 
El Dinar de Nadal
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

Mapa conceptual:

Imatge:

Un cop realitzat aquest treball, puc assegurar que depenent el que volem transmetre utilitzarem un tipus de programa a un altre, ja que com podeu observar els mapes conceptuals transmeten fonamentalment idees, en vistes cap a futur aquest programa l'utilitzaria  per esquematitzar un tema com per exemple de Naturals, Socials, etc. A diferència d'un mapa conceptual, una imatge té com a objectiu transmetre un sentiment, unes emocions, expressar l'estat d'ànim(trist, alegre, content), etc. Per acabar, un text té com a objectiu principal transmetre una idea i també pot arribar a transmetre emocions al lector.


miércoles, 3 de diciembre de 2014

Wordle.net

Una altra eina que va treballar a la classe de GTIC, va ser el programa on-line Wordle o també anomenat Núvol de Paraules. Wordle és una web senzilla que ens permet crear núvols de paraules representatius de qualsevol text o pàgina. 

Què és un núvol de paraules? És una mena de recompte de les paraules d’un document en el qual els conceptes claus són representats en mides de fonts diferents, i els que més freqüentment hi apareixen són els més grans.

Com fer un núvol de paraules o Wordle?
Primerament, has de buscar un text que trobis interessant, el selecciones i el copies en un Bloc de Notes. Un cop hagis realitzat aquests primers passos, vas a la web de Wordle i anem a l’opció de crear el nostre propi núvol de paraules. Enganxes, el text anteriorment seleccionat i cliques a l’opció “go” i a continuació ja tindràs el teu núvol de paraules creat.
Wordle és un programa que serveix per destacar la importància d’una paraula de manera simple i esquematitzada. És un programa per transmetre idees.
A continuació i per acabar us deixo el meu Wordle, he escollit una notícia que m'ha cridat molt l'atenció que parlar sobre la dislèxia.



Per explicar una mica que és i com funciona Wordle.net m'he basat en la informació de la següent pàgina:
Cita a: http://www.wordle.net/
Cita a: http://www.betesiclicks.com/2010/04/com-fer-un-nuvol-de-paraules/
Cita a: http://ca.wikipedia.org/wiki/N%C3%BAvol_de_paraules
cita a: https://sites.google.com/a/xtec.cat/recursosescola/nuvols-de-pparaules

martes, 2 de diciembre de 2014

Diagrama de flux

Avui a GTIC, hem treballat amb  Gliffy  .
Per crear un mapa d'organigrames amb Gliffy, primer de tot cal que anem a la pàgina web http://www.gliffy.com/ i cliquem sobre "provar Gliffy online". Ja podem dissenyar el nostre fluxograma.

A continuació us en penjo el meu. L'he basat en un exemple que hem fet a classe sobre els passos que s'han de seguir per creuar un semàfor:



El diagrama de flux serveix per representar una acció i volem expressar el procés que s'ha de realitzar per dur a terme una acció.


Padlet o Wallwisher

Avui en la classe de GTIC hem estat treballant Padlet o també anomenada Wallwisher, és una eina de treball molt simple, que es presenta com un tauler en color blanc amb el qual podem compartir i guardar diferents continguts. Com a futures mestres el podem utilitzar com arxiu personal o com a pissarra col·laborativa on es pot penjar dates importants, recordatoris d’allò que els nens han de portar etc. Aquesta mena de “suro” virtual es pot compartir amb pares i alumnes. En resum, d'aquesta manera el nostre suro traspassarà les barreres de la nostra classe física.
Com crear un Padlet?
Per crear un Padlet has de registrate amb el teu compte de correu, i a partir d’aquí com és habitual vàrem anar investigant de com funcionava etc. Una vegada registrats, en Jordi Simón ens va demanar els nostres usuaris de Padlet, amb el propòsit de compartir el seu amb totes nosaltres. Un cop ens va arribar la invitació al suro. En Jordi ens va proposar una activitat posar una imatge sobre un animal que no voldries tenir a casa.
Com pujar una imatge al Padlet?
Per pujar una imatge, has d'anar a Google Imatges i la guardes. Vas al "suro" i fas doble clic sobre la pantalla i et sortirà una finestra on posa: "your name/post title" i a més t'ofereix la possibilitat d'afegir un petit comentari sobre la imatge que has pujat.
A continuació us deixo el Padlet que entre les meves companyes de classe i jo, Asun Pérez hem realitzat. Tractat sobre “Animalets que no voldries tindre a casa” tema proposat pel Jordi Simón:




Dintre de l’educació infantil, el Padlet té una funció de destacar idees més que d’emocions, per això és una bona eina de treball en assignatures com: música, llengua, naturals.etc

Tutorial